Robot Teknolojileri
Türkiye’de ilk endüstriyel 5G uygulaması
WIN EURASIA 2020 fuarında sergilenecek Türkiye sanayisinin ilk 5G senaryoları, fuar öncesi Siemens, Mitsubishi Electric, MCS, i2i Systems
, SICK, Universal Robots UR, Schunk, IQ Vizyon, Merlicon, Oppent, Siskon, Simtek ve Trio Mobil’in katıldığı imza töreniyle tanıtıldı.
İstanbul’daki SCHUNK Türkiye ofisinde gerçekleştirilen etkinlikte Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı, Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez virer konuşma yaptı.
Ardından iki örnek senaryo üzerinden endüstriyel 5G uygulamaları ile robotlarla iletişim ve dijitalizasyon örnekleri sergilendi.
WIN Eurasia 2020, 12-15 Mart tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleneck.
Robot Teknolojileri
Universal Robots’un yeniden geliştirdiği UR10e şimdi daha güçlü
Universal Robots’un 12,5kg taşıma kapasitesiyle piyasaya sürdüğü “en çok satan” robotu UR10e, daha fazla uygulamada yer alıp daha ağır parçalarla çalışmaya imkan tanıyor. Yüzde 25 daha fazla taşıma kapasitesi sunan yeni UR10e cobot, üretimde verimliliği artırıyor.
Dünyanın 1 numaralı kolaboratif robot üreticisi Universal Robots, cobot’larını günün ihtiyaçlarına göre geliştirmeye devam ediyor. 1300 mm erişim mesafesi
, başarılı performansıyla Universal Robots’un en çok satan cobot’u UR10e yenilendi. Paletleme, makine besleme ve paketleme ve benzeri birçok uygulamada yer alan UR10e modeli artık 12,5 kg’lık taşıma kapasitesine sahip. Yeni UR10e cobot, üreticilere yeni kullanım alanları ve kapasite artış imkanı sunuyor.
Universal Robots Başkanı Kim Povlsen yaptığı açıklamada, “Universal Robots olarak müşterilerimizle kurduğumuz başarılı diyaloglar ve önemli pazar fırsatlarına cevap verebilme kabiliyetimiz sayesinde kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Müşterilerimiz zaten birçok paletleme uygulamasında UR cobot’larımızı kullanıyor. Zaman içinde UR10e cobot’larımızın daha ağır yükler taşıyarak görevlerini yerine getirebilecekleri görüşündelerdi. Bu taleplere yanıt vermek adına bizler de UR10e modelimizi daha fazla yük taşıma kapasitesini destekleyecek şekilde geliştirerek müşterilerimize yeni kullanım imkanları tanımış olduk” dedi.
Geliştirilmiş UR10e, Universal Robots kullanıcılarının beklediği şekilde kompakt yapıda, sezgisel programlama deneyimine imkan veriyor, görevleri kesintisiz şekilde tekrar edebiliyor. Kaliteli ve güvenli performans sunan model; artırılan taşıma kapasitesi sayesinde artık daha fazlasını yapabiliyor. Cobot’un fiyatı ise değişmiyor.
Verimi ve iş güvenliğini artırıyor
UR10e 10 kg ağırlığa kadar olan kutularla ve 2,5 kg ağırlığındaki tutucuyla paletleme uygulamalarında kullanılabiliyor. Makine besleme uygulamalarında daha ağır parçaların yüklenmesi, boşaltılması, ağır ürünlerin paketlenmesi gibi diğer malzeme taşıma görevleri için artık daha verimli. Geliştirilmiş UR10e’nin artırılan taşıma kapasitesi, çalışanların yükünü hafifleterek daha gelişmiş ergonomi ve çalışma koşulları sağlıyor. Yalnızca ABD’de, aşırı efor sarf etmenin ve tekrar eden hareketlerin tahmini olarak iş yeri yaralanmalarının yüzde 24’ünü ve yüzde 8’ini oluşturduğu göz önüne alınırsa, cobot’un çalışanlara büyük ölçüde iş güvenliği sağlayacağı öngörülüyor.
Kim Povlsen açıklamasına, “İnsan anatomisi sürekli olarak ağır kaldırmaya müsait değil, bizim cobot’larımız bu zorlukların üstesinden kolaylıkla gelebilecek şekilde tasarlandı. Ergonomik olmayan hareketleri insanların üzerinden alan UR cobot’ları verimliliği ve ürün kalitesini artırırken, bir yandan da işletmelerin hem iş gücü güvenliğini sağlamasına yardımcı oluyor hem de çalışanların yaratıcılığını ve problem çözme becerilerini en iyi şekilde nasıl kullanacaklarını yeniden düşünmelerini sağlıyor” diye devam etti.
UR partnerlerinden gelen geribildirimler ise oldukça olumlu; Almanya’da bulunan MBO Postpress Solutions, UR10e modelini CoBo-Stack istifleme cobotu’nun bir parçası olarak entegre etti. MBO Postpress Solutions GmbH Ar&Ge Merkezi Direktörü Sebastian König, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: “UR10e’nin yük kapasitesinin artırılması, uygulama alanlarını genişleterek ciltli, tel dikişli kataloglar, broşürler gibi daha büyük paketleri ve daha ağır ürünleri de içerecek; böylece MBO CoBo-Stack cobot’umuzu müşterilerimiz için çok daha karlı yapacak.”
Buna ek olarak, güncellenen UR10e, Universal Robots’un UR+ yazılım ve donanım ekosisteminden ürünlerle uyumlu tak-çalıştır özelliği sayesinde kullanıcıların kolaboratif uygulamalara hızlı ve kolay bir şekilde adım atmasına imkan verecek.
Robotiq firması Kıdemli Ürün Müdürü Nicolas Lauzier ise şunları ekledi: “UR10e modelinin artan taşıma kapasitesi, kullanıcıların 12,5 kg’a kadar olan yükleri taşımasına imkan vererek paletleme uygulamalarında büyük bir fark yaratıyor. Yüzde 25 daha fazla otomasyon potansiyeli sayesinde UR10e, farklı ağırlıklarda geniş bir ürün yelpazesini paletlemeye ihtiyaç duyan tek bir hat olduğunda yardımcı olabiliyor.”
Teslimatlarının haziran ayının ikinci yarısında başlaması öngörülen yeni UR10e için siparişler, global ölçekteki tüm UR distribütörlerinden verilebiliyor.
Robot Teknolojileri
ABB’nin IRB 1300 robotu, artık zorlu ve temiz oda uygulamaları için yeni koruma sınıfıyla geliştirildi
IRB 1300, zorlu ve kirlilik içermeyen üretim ortamlarında yeni uygulamalara olanak tanıyan IP67, Foundry Plus 2 ve temiz oda ISO4 versiyonlarına sahiptir.
ABB’nin 6 eksenli IRB 1300 endüstriyel robotu, zorlu endüstriyel uygulamalarda ve kontaminasyon içermeyen üretim süreçlerinde kullanılmasını sağlayan yeni koruma unsurları içerir. Elektronik montaj, otomotiv ve metal imalatı da dahil çeşitli endüstrilerde, artan verimlilik, iyileştirilmiş ürün kalitesi ve azaltılmış çevrim süreleri için yeni fırsatlar sunar.
İlk olarak 2020’de piyasaya sürülen IRB 1300 robotunun, artık IP67, Foundry Plus 2 ve cleanroom ISO 4 versiyonları da mevcuttur. Bu özellik
, yüksek seviyelerde sıvı ve toz bulunan zorlu ortamlarda kullanımını artıracaktır. Elektronik üretimi, otomotiv ve metal imalatı da dahil olmak üzere endüstrilerde çeşitli işlemlere olanak tanıyan tüm elektriksel komponentlere izinsiz herhangi bir girişi önleyerek elde edilmektedir.
Metal basınçlı döküm, kum döküm, dövme ve işleme dahil metal uygulamalarında ek koruma için Foundry Plus 2 versiyonu, uç kısmında ise paslanmaz çelik kullanımını içerir. Bu, toz parçacıklarını ve metal kalıntıları temizlemek için sıvılar uygulandığında meydana gelebilecek paslanmayı önleyebilecektir. Erken aşınmaya karşı korumaya yardımcı olarak, bu özellik robotun hizmet ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir, arıza süresinin ve planlanmamış onarımların neden olduğu kesintiyi en aza indirebilir.
İlaç ve yarı iletken üretimi gibi endüstrilerde temiz bir üretim ortamı gerektiren uygulamalar için, IRB 1300 ISO 4 temiz oda versiyonu kontaminasyon riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olacak bir dizi önlem içerir. Temel özellikler, bakterilere karşı koruyan temizlik maddeleri kullanırken boyanın bozulmasını önlemeye yardımcı olan kimyasallara dayanıklı dış yüzey boyasının kullanımını içerir. Robotun tasarımı ayrıca bakterilerin oluşabileceği boşlukların sayısını en aza indirerek ek bir koruma seviyesi sağlarken, bir partikül filtresi ve tamamen sızdırmaz bir tasarım gres, yağ ve partiküllerin taşınan ürünlerle temas etmesini önler.
Küçük Robotlar Global Ürün Yöneticisi Darren Hung, “Temiz oda ve sert koşullar kabiliyetinin eklenmesi, IRB 1300’ün sert doğası veya kirlilik içermeyen ihtiyaçları ile ünlü endüstrilerdeki yepyeni bir üretim uygulamalarına faydalarını sunmamızı sağlıyor. IRB 1300, malzeme taşıma, makine besleme, cilalama ve montaj ve test gibi çok çeşitli görevler için mükemmel bir iş ortağıdır. Artık daha fazla işletmenin, karmaşık veya düzensiz şekiller, küçük çalışma alanlarında bile ağır kaldırma ve taşıma için çözümler geliştirirken yeni hız ve doğruluk standartlarına ulaşmasına yardımcı olabilir. ” dedi.
Yalnızca 220 mm’ye 220 mm’lik bir kaplama alanına sahip olan IRB 1300, dar alanlarda kullanım için idealdir. Gerektiğinde belirli bir alanda daha fazla robotun konuşlandırılmasını sağlar. Üç ana versiyonu mevcuttur – 11 kg / 900 mm, 10 kg / 1150 mm ve 7 kg / 1400 mm. 900 mm erişim varyantı için 11 kg taşıma kapasitesi, sınıfındaki diğer tüm rakip robotlardan daha yüksektir.
ABB’nin OmniCore™ kontrol ünitesinden güç alan IRB 1300, gelişmiş hareket kontrolü ve sınıfının en iyisi yol doğruluğu sunarak, parlatma ve makine besleme gibi geniş bir uygulama yelpazesinin üstesinden gelinebilmesine olanak tanır.
IRB 1300’ün çok yönlülüğünü en üst düzeye çıkarmak için OmniCore kontrol ünitesi, fieldbus protokolleri, görüntü çözümleri ve kuvvet kontrolü dahil olmak üzere bir dizi ek ekipmanla donatılabilir. OmniCore ayrıca sezgisel FlexPendant üzerinde, kullanıcıların robotlarını kolayca programlamasına ve çalıştırmasına olanak tanıyan kıstırma, kaydırma ve dokunma gibi standart hareketlere sahip büyük bir çoklu dokunmatik ekrana sahip basit bir kullanıcı arayüzü sunar.
Robot Teknolojileri
ABB binlerce eski robotun yeniden üretimi ve geri dönüşümü ile üretimi daha da sürdürülebilir hale getiriyor
Sürdürülebilirlik küresel olarak önemini artırmaya devam ederken, ABB dünya çapında daha çevre dostu üretim tesislerinin oluşturulmasına yardımcı olmak konusunda kararlıdır. Yeniden üretim, mevcut robot kullanıcılarının, hurdaya çıkarmak veya fabrikada bir köşede kullanılmadan atıl halde bırakmak yerine, aktif olmayan veya eski robotları ABB’ye cazip bir geri alım hizmeti ile satmalarını sağlar.
Son 25 yılda, binlerce robot ABB’nin yeniden üretim robot ekipleri tarafından yenilenerek ikinci bir yaşam sürmeleri sağlandı. Daha önceden sahip olunan robotların yanı sıra kontrol üniteleri ve manipülatörler gibi çevre ekipmanları da
, ABB’nin Global Yeniden Üretim ve Tamir Merkezlerinden birinde “yeni gibi” koşullarına göre yenilenmiştir.
‘’ABB sertifikalı yeniden üretilmiş bir robottur’’ etiketi vurulmadan önce, her ikinci el ünite, ayrıntılı bir inceleme ve minimum 16 saatlik çalışma testi de dahil olmak üzere sıkı kontrollere tabi tutulur. Yeniden canlandırılan her robot iki yıl garantilidir ve yenilenmiş ekipman alıcıları, yeni bir ABB robotu satın alırken olduğu gibi kurulum ve eğitim de dahil olmak üzere yerel servis ekiplerinden aynı düzeyde desteğe sahiptir.
ABB’nin Global Yeniden Üretim ve Atölye Tamir Merkezleri Satış Müdürü Jan Borsky “Sadece hatalı parçaları düzelten üçüncü parti şirketlerin yenilemelerin aksine, robotlarımızı orijinal ABB tasarım planlarını, teknik özelliklerini ve boyutsal verilerini kullanarak tamamen yeniden üretiyoruz. Bu, robotların yeni bir ABB robotu ile aynı seviyede kalite, performans, dayanıklılık ve güvenlik sunmasını garanti ediyoruz. Satışa hazır çeşitli tiplerde elimizde 400 robot ile dünyadaki en büyük ikinci el ve yenilenmiş robot stoklarından birine sahibiz. Şu anda ikinci yaşamına hazır robotlara olan talep o kadar yüksek ki, her iş gününde Ostrava tesisinden birden fazla robot gönderilmektedir. ” dedi.
Yeniden üretilen her robot, ABB Ability Internet Bağlantılı Servisler veya ABB’nin simülasyon ve çevrimdışı programlama yazılımı olan RobotStudio®‘nun en son sürümü gibi yeni fonksiyon özelliklerini kullanabilmelerini sağlayan en son version kontrol ünitesine de yükseltilebilir. İyileştirmeler kapsamında , ABB’nin SafeMove yazılımı ile işletmelere robotların kapsamlı bir korumaya ihtiyaç duymadan operatörlerle birlikte çalışma fırsatı sunan kolaboratif robotların potansiyelini kullanabilmelerini, bu sayede hem kurulum maliyeti hem de üretim alanı ihtiyacı olan yerlerde genel kullanım alanının azaltılmasına yardımcı olur.
Jan Borsky “Dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimiz, eski robotlara yeni bir yaşam alanı sunmaktan faydalanıyor. Robotlarını en son teknolojilerle güncellemek esneklik ve verimliliklerini artırmalarına yardımcı oldu. Ayrıca robotların ömrünü uzatarak yatırım geri dönüşünün en üst düzeye çıkmasını sağladı. Mevcut üretim hatlarına ek robotlar eklemek isteyen ancak ihtiyaç duydukları modelin üretilmediği tespit edilen mevcut robot müşterilerine de yardımcı olduk. Yeniden üretilen bir model tedarik ettik ve kurduk, böylece işletme bakım, yedek parça ve personel eğitimindeki uzun vadeli verimliliklerden yararlanmaya devam edebildiler. ” dedi.
ABB’nin küresel yeniden üretim tesisleri ağı içerisinde, Çek Cumhuriyeti’ndeki Ostrava, Michigan’daki Auburn Hills’, Çin’deki Şangay ile Brezilya, Meksika, Almanya ve Vietnam’daki yerel yeniden üretim servis merkezleri yer almaktadır.
ABB’nin yeniden üretim hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu linke tıklayın veya GRRC.Sales@abb.com adresine e-posta gönderin.
-
Endüstriyel Ekipmanlar7 yıl önce
Büyük rulmanları değiştirmek için yetenek ve hassasiyet gerekir
-
Endüstriyel Ekipmanlar7 yıl önce
NSK, yenileme pazarı toptancıları için güçlü bir ortak olacak
-
Endüstriyel Ekipmanlar7 yıl önce
NSK minyatür lineer kılavuzlar, toplama ve yerleştirme makinelerine daha yüksek seviyede dinamik sunuyor
-
Etkinlikler7 yıl önce
Ekmek fırınındaki başarıya
-
Endüstriyel Ekipmanlar7 yıl önce
Sahte rulmanların olumsuz etkileri
-
Dijital Üretim7 yıl önce
Anybus® Wireless Bridge™ II endüstriyel kablosuz çözümler için yeni olanaklara kapı açıyor
-
Endüstri 4.07 yıl önce
Dahili malzeme akışında otomatik sürüş sistemleri
-
Dijital Üretim7 yıl önce
Endüstri 4.0 yolunda belirsizlikler